COMUNICATS i MANIFESTOS

COMUNICAT DE L’ASSEMBLEA ETSAB-UPC per el Ple del CdE BARCELONA 18/05/2011

En front la transformació estructural de la Universitat que posa en suspens el dret a l’educació pública actual i futura, els estudiants de l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPC) hem pres consciencia d’aquest fet i hem decidit mobilitzar-nos. Ens posicionem en contra de les retallades ja que aquestes afectaran directament a la qualitat de l‘ensenyament i van en detriment d’una universitat pública que hauria de ser accesible a tothom.

Aquesta reducció passa per una disminució del 8% de l’encàrrec docent a tota a la UPC i de l’11% a les nostres escoles d'arquitectura, que afectarà al professor associat, éssent aquest el 59% del professorat. L’acomiadament d’aquests professors a llarg termini faria que es suprimissin la major part de les classes taller que l’actual model necessita i ha de mantenir. A més a més, augmentaria el rati de nombre d’alumnes per professor, massificant aules i en conseqüència reduïnt la qualitat de l’ensenyament. El més greu de tot és que es preveuen més retallades i fins i tot amb possibilitat de major magnitut en els propers anys.

El nostre punt de partida va ser el dimecres dia 11 de maig, quan un miler d’estudiants d’arquitectura ens vam manifestar tallant la Diagonal, desplaçant-nos posteriorment al rectorat i reunint-nos amb el mateix rector, exigint informació, transparència i posicionament.

Lluny de quedar-nos conformes amb els fets, seguim organitzats per avançar en la lluita, sumant-nos a altres plataformes d'estudiants, universitats, professors, departaments, directors, i tot l’àmbit universitari per a oposar-nos a tota mena de retallades en els pressupostos per l’educació pública.

Aprofitant que estem tots aquí creiem que és el moment per fer pinya i afrontar aquesta situació amb força des d’ara.

Demanem:

-Posicionament públic en contra les retallades que afectin la qualitat de l'ensenyament des de la seva situació com a major responsable de la UPC. Si no creu convenient sortir al carrer amb nosaltres, que es pronunci amb els mitjans que estuiguin a la seva disposició, com ja ha fet el president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Federico Gutiérrez –Solana, rector de la Universitat de Cantàbria.

- En noticia d'ahir dia 17/05/2011 des de Govern s'ha comnicat que als estudiants que es presentin a una asignatura per tercera vegada no rebran subvenció pública i pagaran el 100% d'aquesta. Com aplicará vosté aquest augment en la segona convocatòria? esta vosté a favor d'aquesta messura tenint en compte que estem en una universitat Politècnica?

-Que no hi hagi cap mesura que es tradueixi en la disminució dels professors i ENCARA MENYS a l'encàrreg docent. Creiem que ara en aquest moment de crisi és la oportunitat de fer canvis profunds a la nostra universitat, cap a una millora de la qualitat de l'ensenyament.

-Quan s'aprovaran les mesures de retallades a la UPC?

-Perquè al document de contenció de despeses de personal de 2011, d’aplicació del decret 1/2011, en el apartat de la Estimació de la reducció no es menciona cap tipus de mesura que afecti a l’equip directiu. Això vol dir que no es contempla cap mesura? (Adjunt del document mencionat)

-Com s’aplicaran aquestes retallades per a mantenir els criteris del Plà Bolonya?

No som una empresa. Volem criteris educatius.Estem convençuts de que es pot fer millor.



MANIFEST de la MANIFESTACIÓ 11/05/2011

Venen temps d'estretor, els mercats marquen el ritme i tots l'hem d'obeir...el ritme sembla frenètic i imparable...la Generalitat no s'ajusta el cinturó, se'l treu i comença a fuetejar a l'educació i la sanitat. A la UPC les fuetejades es poden traduir en dues propostes principals:

-La disminució del 8% de l’encàrrec docent a tota a la UPC i de l’11% a les nostres escoles d'arquitectura, que afectarà al professor associat, éssent aquests el 59% a les escoles. L’acomiadament d’aquests professors farà que suprimeixin la major part de les classes taller que l’actual model necessita i ha de mantenir. Tanmateix, augmenta el rati de nombre d’alumnes per professor, massificant aules i en consequéncia reduïnt la qualitat de l’ensenyament.

-El pagament íntegre de la matrícula en assignatures de segona convocatòria. Fins ara repetir una assignatura de 9 crèdits en segona convocatòria costava 216€. A partir d'ara l’estudiant haurà de pagar el 100% del preu dels crèdits de l’assignatura, és a dir, 918€. La subvenció de la universitat pública = 0%.

Enfront tots aquests fets, els estudiants i professors, alcem la veu perquè se’ns tingui en compte i se’ns escolti.

Estudiants i professors diem:

La universitat no és una empresa! Es vol retallar per la via ràpida, simple i retallant als més febles laboralment, pervertint els principis de l’ensenyament. VOLEM CRITERIS EDUCATIUS EN L’ADMINISTRACIÓ.

Sense professors no hi haurà classes-taller, esperit de les escoles d'arquietcura i punt en comú amb Europa i el pla Bolonya, del qual només ens en quedarà el pagament del màster com a “benefici”. VOLEM CONSERVAR EL MODEL DE CLASSE -TALLER.

L'augment de preu en la matrícula i en la segona convocatória sense un pla de beques és un estratagema purament recaudatori i classista. VOLEM DEFENSAR UNA UNIVERSITAT PÚBLICA DE QUALITAT I PER A TOTHOM!

VOLEM QUE L’EDUCACIÓ ENS TREGUI DE LA CRISI, NO QUE LA CRISI FACI IGNORANTS!

Finalment,
VOLEM UNA UNIVERSITAT PÚBLICA, VOLEM UNA BONA QUALITAT DE L'ENSENYAMENT I VOLEM ELS NOSTRES PROFESSORS.

QUE NO ENS ELS TOQUIN!


Comunicat DEd'AB i DEAV 28/4/2011

La Delegació d’Estudiants d’Arquitectura de Barcelona (DEd’AB) i la Delegació d’Estudiants d’Arquitectura del Vallès (DEAV), de les escoles ETSAB i ETSAV, respectivament, de la UPC, reunides el dijous 28 d’abril del 2011 acorden emetre el següent comunicat (versió completa):

La situació de crisis econòmica no fa més que augmentar la, ja de per si, insuficient i deficitària situació econòmica en què ja es troba el sistema universitari públic català. Actualment els vents que corren duen aires d’unes retallades que poden ser una estocada definitiva a la qualitat.

La UPC pateix un retallada del 18’7% (per ara) del seu pressupost respecte el 2010. Aquesta retallada es tradueix, entre altres mesures, en la congelació del Capítol I del pressupost, corresponent a personal. Aquesta rebaixa vol dir una disminució de l’encàrrec docent (PAD) en un 10% de mitjana. La UPC, per tal d’intentar que aquesta disminució no perjudiqui la qualitat, aplicarà mesures de racionalització del personal
com: ajustar la contractació a les hores reals de classe, augmentar la docència de TEUs i CEUs, alhora que també la dels professors adjunts. Aquestes mesures van encaminades a que el PDI funcionari (1296, 50.2%) assumeixi més docència, i així poder prescindir de part del PDI laboral (1285, 49.2%).

En l’àmbit dels estudis d’Arquitectura ens trobem que la figura del PDI laboral obeeix a una naturalesa molt diferent a la resta de la UPC. Això és degut a les dificultats de fer recerca en aquest àmbit, la qual cosa ha comportat, lògicament, un altre model de contractació. D’aquesta manera, a Arquitectura hi ha un, aproximadament, 59% de PDI laboral, respecte el 49% de la UPC. Aquest tipus de contractació, si bé no és la millor a nivell laboral, respon de forma afectiva a les demandes de la titulació, ja que el perfil del PDI laboral s’adapta bé a les necessitats. Cal tenir present que l’Arquitectura no és cap ciència exacte, per tant el treball en format taller és imprescindible per poder formar-nos. No ens podem imaginar la impartició de la titulació en un format que no sigui l’actual. Prova d’això és que a tot Europa també s’imparteix en grups reduïts de classe. Cal posar l’exemple del Departament de Projectes que, amb un pes de la tercera part del crèdits de la titulació, té un 72% de PDI laboral.

Els aires de retallada que corren ens fan pensar que el PDI laboral, que sol respondre a un perfil de professor jove, amb cert èxit professional, energia i ganes; sigui el col·lectiu més perjudicat per tot plegat. Mentre que el PDI funcionari es veurà obligat a perpetuar-se més del desitjable, i sense el relleu que es mereixen. És evident que si el PDI laboral acaba sent l’objecte de les retallades, Arquitectura rebrà un duríssim revés que posaria en perill la qualitat que s’ha anat impartint fins ara.

Per tot plegat, els estudiants d’Arquitectura de Barcelona i del Vallès, demanem que no es modifiqui la contractació actual, si no és per millorar-la. Creiem que hi ha altres vies per explorar abans de prescindir de PDIs laborals, i és per això que els estudiants volem formar part del procés de racionalització de PDI.